Zondag 4 mei 2025
Op de verjaardag van Maryluz (mijn zus)
Gisteren waren wij op de verjaardag van Maryluz in Hilversum gekomen. Maar omdat ik eerst nog naar de Hema moest om nieuwe poloshirts te kopen had ik daarom mee gecombineerd. Ik was heen met de trein gegaan en terug hadden mijn ouders weer naar huis gebracht. Omdat ik nog een kwartier te vroeg was, wist ik ook niet of wij dan binnen of anders buiten konden gaan zitten. Maar ze kozen zelf toch voor buiten bij

De Eendracht. Maryluz vroeg een bijdrage voor een Nespresso apparaat. Alleen ik had dat bedrag op haar rekening gestort. Heidi en Gonnie waren ook aanwezig. Heidi is de jongste zus van Günther en Gonnie is moeder van Gunther. We hadden cheesecake en de andere twee hadden genoten van een stuk appeltaart. We bestelde eerst cappucino of anders een latte. Maar anderen hadden toch iets anders besteld. De twee ronde had ik voor ice tea green gekozen en de anderen weer een latte of iets anders.

Maandag 28 april 2025
Indonesiërs: Met of zonder achternamen (of een tweede naam erbij)
Als ik niet geadopteerd zou zijn, dan had ik blijkbaar alleen Rhido geheten, zonder achternaam. Uit een recente bericht op Facebook is gebleken dat een aantal Indonesiërs zowel met als zonder twee namen hebben.
Dus dat mijn naam Rhido anders zonder een tweede naam zou hebben komt mogelijk meestal doordat ik van een arm gezin zou kunnen komen. Maar ik ken wel iemand die wel een tweede naam heeft. Zoals Yanto Gunawan. Mijn biologische moeder heeft ook een tweede naam zoals Kamah Tuminem. Maar omdat ik eerst juist twijfelde wat mijn tweede naam kan zijn zou dat anders in mijn situatie juist niet hebben. Ik dacht eerst dat ik misschien anders Rhido Tuminem kan gaan heten. Net zoals mijn biologische moeder. Maar daar had ik namelijk toch eerst twijfels bij. Misschien past de naam Rhido Tuminem ook helemaal niet met de juiste betekenis van mijn oorspronkelijke naam. Maar anders denk ik namelijk ook dat het niet veel uit zou maken met of zonder een tweede naam erbij.
Zondag 27 april 2025
Deventer Colmschate
Dit station is Deventer Colmschate. Maar ik wist namelijk niet hoe ze aan die naam Colmschate komen. Femke (mijn vriendin) had het op Wikipedia opgezocht. Colmschate is een stadsdeel van Deventer. Maar hoe zit dat met de oorspronkelijke naam daarvan?

De herkomst van de naam Colmschate is onzeker; het kan gaan om Colm-schate, waarbij "schate" duidt op een beboste hoek in het zandgebied, of om Colms-cate, waarbij "cate" op de bewoning door keuterboeren of eventueel kolenbranders (colman) duidt. De afleiding uit "Kollenschoat" (schuur) kan naar het rijk der fabelen worden verwezen. Van Berkel en Samplonius geven in hun etymologisch woordenboek Nederlandse Plaatsnamen (3e druk, 2006, uitgeverij Het Spectrum) als verklaring: bij de cate (keuterboerderij) van een persoon genaamd


Zaterdag 20 april 2025
Na de Paaslunch gaan wandelen (1e Haasdag)
Na de Paaslunch ging ik toen eventjes computeren en daarna gingen we een klein stukje wandelen naar Fort Uitermeer. Het was toen prachtig weer, alleen ik vond het toch wel een beetje fris met alleen een spijkerjack aan. Achteraf had ik ook een jas moeten meenemen.


Zondag 20 april 2025
Paaslunch op Eerste Haasdag
Vandaag heb ik samen met mijn ouders een paaslunch gevierd. Aan tafel Franse kaasjes, eieren, aardbeien, broodjes, croissants, een glas sinaasappelsap en saldes. We hadden echt heel erg veel van genoten. 's avonds hadden wij ook weer hetzelfde gegeten alleen werd er ook Matzes geserveerd.
Over Autismeweek en nieuwe schilderijen gekocht van het Papagenohuis (april 2025)
Is verplaatst en aangepast klik op de onderstaande button

Dinsdag 25 maart 2027
Huilen.
Je kan een keer verdrietig voelen maar dat hangt er ook vanaf in welk cultuur je dan bent terecht gekomen. Maar in mijn situatie had ik toen laatst in 2022 toen gehuild omdat ik toen heel erg onzeker was of mijn biologische moeder zou leven of niet en toen was het ruim 15 jaar geleden en ook net na coronacrisis.

Maar het schijnt dat vrouwen meer om over iets moeten gaan huilen dan mannen. Maar als je bijvoorbeeld gepest, gediscrimineerd en dat mensen je nooit in waarde zullen gaan laten kan ik me ook voorstellen dat je verdrietig en misschien ook wanhopig kan worden. Maar het hangt er ook vanaf hoe de situatie zou kunnen ontstaan. Ook kinderen kunnen gaan huilen maar net op een andere manier dan volwassenen.
Reacties op Facebook:
Tineke: Verdriet laten zien is de kracht van kwetsbaar durven zijn

Ik tegen Tineke: Daar heb je ook gelijk in. Ik denk dat mensen heimwee zou kunnen hebben naar Indonesië of naar Suriname bijvoorbeeld dat ze ook vast wel kwetsbaar kunnen zijn. En dan ook het verlangen naar het land van herkomst. Af en toe kan het bij mij ook terug komen. Maar dat is al bijna 20 jaar geleden dat ik laatst in Indonesië ben geweest. Maar toen dat gevoel om weer dan heimwee te kunnen hebben en daarnaast ook te horen gekregen dat je door je biologische moeder bent afgestaan dan voel je op dat moment wel extra kwetsbaar.
Maandag 24 maart 2025
De laatste reis met de toen vluchtnummer MH17
Sinds de MH17 in Oekraïne is neergeknald door die terroristen gaan er helaas geen vlucht naar Kuala Lumpur. We vlogen toen laatst met de MH17 toen in 2007 voor de zoektocht met mijn biologische moeder in Indonesië.


Dinsdag 18 maart 2025
Geen zorgen meer over mijn biologische moeder na overstromingen
Ongeveer een maand geleden waren op Centraal Java overstromingen. Maar dat was in een gebied waar bergen zijn. Ik schat wel ongeveer dat het wel 30 km van Petarukan was geweest. Er waren toen aardverschuivingen en huizen stonden misschien toen op instorten omdat ze in de bergen waren gebouwd. Maar mijn biologische moeder woont in Petarukan en daar zijn namelijk geen bergen. Misschien had ze toen wel wateroverlast gehad, maar op de meeste plekken op Java en ook op Bali hadden mensen wateroverlast en met ongeveer een week geleden was Oost Jakarta ook getroffen door de natte moesson en ook daar zijn overstromingen.
Ik denk ook niet dat ik me grote zorgen om hoef te gaan maken over mijn biologische moeder aangezien dat alles verder bij haar vandaan is. Niet alleen in Indonesië is toen getroffen met overstromingen ook had ik op sociale media gezien dat er in Spanje toen ook flinke overstromingen waren. Gezien de klimaatsverandering durf ik zelf niet zo gauw naar het buitenland op vakantie te gaan. Ik blijf daarom liever in Nederland voor als er wat gebeurd. Maar overal is wel wat. Daarvoor hoef ik niet perse alweer te gaan verlangen om naar het buitenland op vakantie te gaan of mijn biologische moeder op te gaan zoeken.


Maandag 17 maart 2025
Bovenleidingen en stations tekenen (autisme)
Heel vroeger tekende ik vaker spoorlijnen met Nederlandse en Belgische bovenleidingen maar dan met Indonesische stationsnamen erbij zoals bijvoorbeeld Ngadiluwih en Kediri. En dan zou ik een beetje met fantasie kunnen gaan gebruiken. Ik heb namelijk een vorm van autisme en misschien was toen het autistisch denken dan in werkelijkheid eruit zag. Ik kan bijvoorbeeld station Kediri Utara maken maar in werkelijkheid zou dit station Susuhan moeten heten. En zo waren nog meer fantasieën die ik toen destijds had.
Maandag 17 maart 2025
Ook bovenleidingen tussen Yogyakarta en Solo Balapan (Solo Jebres)
Gisteravond zag ik in een recente filmpje op sociale media dat de spoorlijn tussen Yogyakarta en Solo geëlektrificeerd is. Toen wij in 2007 voor het laatst in Indonesië waren was de lijn allang nog niet geëlektrificeerd, destijds reed de Prambanan Ekspres 6 keer per dag tussen Yogyakarta en Solo Balapan (Solo Jebres). Misschien omdat die nu gemoderniseerd is dat er meer treinen gaan net als bijvoorbeeld tussen Jakarta en Bogor.

Rhido ik stond naast het spoor (eigenlijk verboden omdat het gevaarlijk is) maar deze foto was toen genomen in Bogor. Zulke treinen rijden dan in Indonesië.
Maandag 17 maart 2025
Schoolkostuums
Toen wij in 1994 voor het eerst met mijn gezin naar mijn geboorteland Indonesië gingen, had ik toen ik in de plantentuin in Bogor was een blauw petje op met een batik overhemd aan. De Indonesiërs keken toen vreemd van op. Ze twijfelde of ik anders naar school moest gaan maar anderzijds zagen ze mij toen ook als gids. Ik wist namelijk niet dat het blauwe petje van een school was. Pas nadat het eiland Java hadden doorgetrokken, gingen wij toen op Bali een schoolkostuum kopen. Dat blauwe wat ik toen aan had is van de Middelbare school. Deze foto's samen met mijn moeder bij een rivier was toen in België opgenomen. Ik was denk ik toen jaar of 15 of 16. Ik hoopte toen algauw dat het mooi weer was en warme temperaturen zodat ik ook in Nederland in mijn Indonesische schoolkostuum kon lopen.


De twee andere foto's zie je ook pubers op de Middelbare school maar we waren toen in het jaar van 2008 in Turkije in Dalyan. En eigenlijk het zelfde verhaal dat dit in een blauwe schoolkostuum voor de Middelbare school is.


Later had ik toen via kennissen een andere schoolkostuum mee gekregen. Deze grijze is van de Universiteit. Ik was toen samen met zomerkamp voor mensen met autisme op vakantie. Ik dacht dat we toen ergens in Noord Brabant zaten. Je hebt ook een rode schoolkostuum, maar daar paste ik toen helaas al niet meer in dat is dan voor de Basisschool.

Ik heb de twee schoolkostuums nog steeds als jeugdsentiment maar aangezien ik net pas 46 ben geworden pas ik helaas allang niet meer in die schoolkostuums. Ik was vroeger gek op schoolkostuums dat kennen wij in Nederland ook niet. En misschien ben ik de enige die geadopteerd is die toen in Nederland en België een schoolkostuum droeg.

Treinreizen
Toen we vroeger in Indonesië waren, gingen we wel eens per trein door Java. Destijds reden er dieseltreinen. Zoals de Argowillis reed toen van Bandung naar Surabaya. En de Prambanan Ekspres reed tussen Yogyakarta en Solo gemiddeld met 6 keer per dag. De dienstregeling is daar een stuk anders dan hier in Nederland zo ziet het vertrekstaat in Indonesië eruit mocht je met de trein reizen. Een voorbeeldstation is vanuit Yogyakarta. Beetje uit het Indonesisch vertaald.
Dienstregeling Aankomst en Vertrek vanaf station Yogyakarta (Voorbeeld)
Naam trein | Aankomst | Vertrek | Uit | Prijs | Eindbestemming |
---|---|---|---|---|---|
Argo Willis | 11:45 | 12:00 u | Bandung 7:30 u | Surabaya RP 50.00,00 | Surabaya Gubeng 17:30 u |
Prambanan Ekspres | ------ | 12:30 u | Solo Balapan RP 250,00 enkele reis | Solo Jebres 13:45 u | |
Lodaya | 12:45 | 13:00 | Bandung 8:30 | Solo Balapan RP 10.00,00 | Solo Balapan 14:00 u |
Mutiara Timur Ekspres | ------- | 5:00 | Prijs Malang RP 45.00,00 | Malang 10:00 u |