Hilversum / Weesp vrijdag 15 maart 2019

Ambarawa: Vanuit Yogyakarta bracht onze chauffeur Yanto naar Ambarawa voor het treinenmuseum. Er staan daar alleen oude Europese stoomlocs die daar helaas aan het roesten zijn. Helaas doen ze daar nooit aan onderhoud. Stoomloc met serie C 2407 komt uit Nederland van Werkspoor Amsterdam. Valt mij inderdaad op dat helemaal geen buitenlandse toeristen daar op af komen, alleen inlandse bevolking. Wij waren daar toen de enige buitenlandse toeristen. Ambarawa heeft ook een hele nare geschiedenis. In de tijd van de Jappenkampen uit het Bersiap tijd werden de mensen daar toen op nogal op gruwelijke wijze daar vermoord. 

 

Yogyakarta Tugu: Dit is station Yogyakarta Tugu. De naam Tugu betekent Monument. Je kan vanuit Yogyakarta naar Solo, Surabaya, Bandung, Tulungagung, Malang. De allermooiste treinreis die ik paar keren samen met mijn ouders hebben gemaakt is vooral tussen Yogyakarta en Bandung. De trein Argowilis of anders de Lodaya Ekspres bracht ons naar Bandung. Vanuit Yogyakarta kan je met de Prambanan Ekspres naar Solo Balapan en Solo Jebres. Deze trein gaat 6x per dag. En je doet gemiddeld een uur over om per trein naar Solo te komen. Met de taksi is het ook te doen maar dan ben je vanuit Yogyakarta paar uurtjes onderweg.

 

De afstand tussen Yogya en Solo is ongeveer 60 km. Naar Surabaya zijn wij ook geweest maar de treinreis is nogal Flevolandachtig met alleen sawa's en je ziet geen bergen. Naar Malang gaat er een nachttrein en je reist via de Brantasdelta naar de plaatsen langs Ngadiluwih, Tulungagung, Ngunut, Blitar, Garum, Wlingi, en Malang.  Die kant zijn wij nog nooit per trein op geweest. Het graf van toenmalig president Sukarno is bij Blitar te vinden. Maar als je zin hebt om bij Toko Oen te gaan eten kun je vooral in Malang terecht. En natuurlijk kun je de Bromo vulkaan gaan bewonderen. 

In Bogor zijn ze gamelan aan het maken . Dit is een Sundanese gamelan dat wordt ook Degung genoemd. Het wordt dan gesmolten en gegoten en hij is gemaakt van brons.  Daarna wordt het afgekoeld en op toon gestemd. Even buiten Bogor had ik voor het eerst Degung leren spelen bij HB Guesthouse.

Kebun raya, in Bogor

Het bruggetje Kebun Raya Bogor

Rhido bij een bruine kar Kebun Raya Bogor

Becak in Yogyakarta

Voor mijn hotelkamer Peti mas Yogyakarta

De serfeerster en ik samen op de foto, Peti Mas Yogyakarta

Javaanse Gamelan bij het Kraton paleis , Yogyakarta

Samen met de gids op de foto Kraton paleis in Yogyakarta

Bij de ingang Kraton paleis, Yogyakarta

In  een guesthouse in Solo

In Bahasa Indonesia de krant gaan lezen. Ik was toen al gevorderd met de Indonesische taal.

Makan pagi (ontbijt) in hotel in Solo

De witte palen op de achtergrond is ons hotel in Solo. Ik toen met mijn voetbalshirt aan.

Op de Mangkununggaran in Solo waar ze gamelan met dansvoorstellingen gingen doen.

Bij zo'n Guesthouse in Solo